Het topstuk #13

schedel Volkenkunde

Ware kunst beschouwen we als tijdloos; als iets wat zijn waarde behoudt door de eeuwen heen. Maar klopt dat? Is er een objectief verschil tussen peperdure kunst en waardeloze troep? Wanneer is iets echt?

Vijf oktober 2018 was een bijzondere dag in de kunstwereld. Luttele seconden nadat het schilderij Girl with balloon voor ruim 1 miljoen euro werd verkocht, trad een mechanisme in werking dat verstopt zat in de lijst: het werk ging zichzelf versnipperen – een stunt van de kunstenaar Banksy.

Wat daarna gebeurde was minstens even opmerkelijk: De koper besloot om het schilderij alsnog aan te schaffen en volgens kunstkenners was dat een verstandige keuze. Door de vernietiging van het werk zou de waarde van het schilderij namelijk zijn toegenomen. En zo roept de grap van Banksy een serieuze vraag op: wat is het verschil tussen echte kunst en stukken die rijp zijn voor de vuilnisbak?

Twee topstukken

MakersRadio vond twee werken in Nederlandse musea die radicaal van status veranderden: van kunst tot troep en weer terug naar kunst. Over bedriegers die kunstenaars blijken en kunstliefhebbers die bedrogen willen worden.

Abonneer op makersRadioWe vinden het erg leuk als je een review achter laat in iTunes. Dank!

 

De Emmausgangers
De EmmaĆ¼sgangers in Museum Boijmans Van Beuningen